Spint en luizen

Het waarnemen en bestrijden van luis

spintLuis behoort tot de meest bekende en voorkomende plagen in de groentetuin, sierplanten en fruitgewassen.

Er zijn meer dan 1000 verschillende soorten, waaronder: zwarte bonenluis, perzikluis, groene appeltakluis, bloedluis, en ga zo maar door………….
Bladluis
Luizen hebben stekende en zuigende monddelen, waarmee ze in de bladeren van het gewas prikken en de sappen eruit zuigen: dit noemen we ‘zuigschade’.

Luizen zijn meestal goed waar te nemen met het blote oog, in tegenstelling tot bijvoorbeeld spint of andere mijten. Ze bevinden zich vaak met groepjes aan de onderkant van bladeren, maar ook op takken of stammen.

Er zijn luizensoorten die moeilijker te zien en te herkennen zijn.

Bijvoorbeeld:

WolluisKommaschildluis      Schildluis

 

 

 

(Afbeeldingen van links naar rechts: Wolluis, Kommaschildluis, Schildluis)

Luis wordt ook weleens aangezien voor spint. Er zijn twee belangrijke verschillen: spint is een spinachtige met acht pootjes terwijl luizen maar zes pootjes hebben. Verder is spint met het blote oog niet of nauwelijks te zien.

 

Bestrijden

 Er zijn zowel voor de particulier als de professional voldoende middelen beschikbaar om luizen te bestrijden. Bayer biedt de middelen Calypso (thiacloprid) en Pyrethrum (pyrethrinen). Calypso heeft een contactwerking en een systemische werking. Systemische werking houdt in dat het middel in het systeem van de plant komt, waardoor de luizen het binnenkrijgen na het zuigen aan de bladeren. Deze middelen liefst niet toepassen op bloeiende planten daar het schadelijk is voor bijen en hommels.

Als U luis gaat bestrijden op fruit- en groentegewassen kort voor de oogst, verdient Pyrethrum de voorkeur. Pyrethrum is een biologisch middel op basis van plantaardige pyrethrinen. Deze werkzame stof is afkomstig van in Afrika geteelde margrieten. Fabrikant Luxan heeft ook een luizenbestrijdingsmiddel met deze stof in haar pakket: Luxan Luizendoder.

Er zijn ook natuurlijke bestrijders verkrijgbaar om luis mee te bestrijden, bijvoorbeeld roofmijten, of lieveheersbeestjes (kasteelten).

Wij hebben alle bovenstaande middelen in ons assortiment.

Mocht U een aantasting vermoeden, maar bent U niet zeker: U bent altijd welkom met een blaadje van Uw boom, plant of struik. Wij voorzien U graag van advies!!!